Randomination

keep it real! I'm front'n
Yasmin II
Yasmin
Ikmal Edris
Kit
war
Wira
Sabree
jumpingJane
Armand
Guo
Amad Eimang
Raj
Abby
Ted
Ina
Nadia
Caryn
Hati Batu
Izwan Azrul
Haider
Gidong
© 2008 gdjock@yahoo.com
Friday, June 13, 2008
Terpanggil...

Hari ni mmg aku ngantuk gila. Dlm pkl 12.15pm opis tutup rehat dan aku naik ke bilik kosong. Ingat nak ponteng solat jumaat, tak tahan beb ngantuk. Jadi aku pun baring la jap dan lelap mata. Memang dah nak tido giler, siap dah mimpi sikit2. Tapi aku terjaga dan dengan malasnya aku pun paksa diri aku untuk pi masjid...

Dalam semenjak dua menjak ni, aku memang trouble giler. Stress memanjang. Malam semalam aku dah sampai tahap nak breakdown, tapi aku sleep over it. Aku pun tak tau apasal semangat aku tiba-tiba jatuh walaupun selalu gak aku emo, tapi yang ni lain macam jer.

Aku jenis yang tak dengar sangat khutbah jumaat. Selalunya masa khutbah tu aku berangan ntah ke mana-mana. Lagipun, selalunya khatib baca skema khutbah, so bila dengar macam takde passion. Anyway, hari ni lain sket. Mula mula tu aku malas gak nak layan, tapi bila dah dengar memang mashyuk.

Khutbah hari ni, disampaikan dengan spontan oleh khatib tu. Dia cakap pasal takwa. Pasal kegilaan manusia sekarang yang mengejar harta duniawi. Sambil-sambil tu dia sentuh gak pasal harga petrol, dia cakap masyarakat sekarang tak redha dengan ujian. Harga petrol dan barangan akan tetap naik. Ni baru harga petrol naik, semua dah panik. Belum lagi hari kiamat...

Khatib jugak ada bagi point-point untuk menguatkan takwa. Ada satu tu betul2 menyedarkan aku. Dalam ke-trouble-an aku ini, aku lupa untuk kembali kepada-Nya. Zikir, solat duha, etc. Aku sembayang tu memang la sembayang, tapi tu la... sekadar sembayang. Palaotak kosong.

Selain daripada tu dia jugak ada menyebut pasal, jgn terlalu perfectionist bila buat keja, sebab bila kita perfectionist kita "menghitung aib orang lain". True true.

Mungkin aku kena kembali. Memang dengar macam poyo, tapi itu la hakikat yang sebenarnya.

Labels: , ,

posted at 2:10 PM  

Links to this post:

Create a Link

3 Comments:
Post a Comment
<< Home
 

Every Man For Himself

“Count your smiles instead of your tears; Count your courage instead of your fears.”

~ Unknown

“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”

~ Maya Angelou

“The secret of Happiness is Freedom, and the secret of Freedom, Courage.”

~ Thucydides

“Everything becomes a little bit different as soon as it is spoken out loud”

~ Hermann Hesse





Advertisement / I'msellingout
Image Hosted by ImageShack.us
Debt Consolidation